Om kören

Hägersten A Cappella (f d Hägerstens Ungdomskör) är en ensemble som hör hemma i Svenska kyrkan Hägersten, Stockholm, Sverige. Kören består av 40 medlemmar i åldern 18-35 år och är en del av den omfattande körverksamheten i denna församling. Flera av körens medlemmar har funnits med i verksamheten i många år.

Kören framträder regelbundet, både i sin egen kyrka, på turnéer och i andra sammanhang. Kören har deltagit i flera körtävlingar med framgång.

Repertoaren är bred med betoning på klassisk sakral musik och man sjunger med förkärlek musik av svenska tonsättare. Kören har givit ut två album, Pacem som bl a innehåller musik av Herbert Howells, Byrd och Stanford samt Suites for Voices and Instruments 1-4 som är ett samarbete med jazzpianisten och kompositören Elise Einarsdotter.

Meriter

  • 2018: Första pris i i Mixed choir, Musica Sacra samt Grand Prix i Sacile/Venedig, Italien (Meeting Music)
  • 2016: Första pris i i Mixed choir, Musica Sacra samt Grand Prix i Riva del Garda, Italien (Meeting Music)
  • 2014: Medverkan i Folkoperans uppsättning av Matteuspassionen av J S Bach i regi av Joshua Sofaer
  • 2014: Första pris i Mixed Choir vid körtävling i Fundão, Portugal (Meeting Music)
  • 2012: Första pris i Mixed Choir vid körtävling i Calella, Spanien (Interkultur)

Om dirigenten

Kerstin Börjeson är utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har studerat på den kyrkomusikaliska utbildningen och är även körpedagog. Hennes lärare i kördirigering har varit professor Eric Ericson och professor Anders Eby. 1994 erhöll hon tjänsten som körledare och organist i Uppenbarelsekyrkan, Hägersten.

Kerstin Börjeson har drivit upp en stor och välrenommerad musikverksamhet i Uppenbarelsekyrkan, med barn- och ungdomskörer i olika åldrar. Förutom att leda Hägersten A Cappella är hon dirigent för Hägerstens Kammarkör som hon startade 1995. Dessa körer bedriver en omfattande turné- och konsertverksamhet. Hösten 2009 erhöll Kerstin Börjeson Sankta Ceciliapriset, en utmärkelse tilldelad från Stockholms Stift för en framstående och högkvalitativ musikverksamhet i Hägerstens församling.

Kerstin Börjeson anlitas som föreläsare och pedagog inom ämnet körmetodik och kördirigering och är sedan 2004 medlem i styrelsen för Föreningen Sveriges Körledare samt föreningens ordförande sedan 2016.